Ο Κολοσσός της Ρόδου το Κολοσσιαίο Έργο

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Κείμενα Νίκος Λυγερός,
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ούτε μόνο ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον Ήλιο. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο το έργο του Χάρη του Λίνδιου, μαθητή του Λύσιππου, ούτε μόνο το σύμβολο του προστάτη της στην πολιορκία.


Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν αντανακλά μόνο το φως του ήλιου με την μπρούντζινη επιδερμίδα του, ούτε αντιπροσωπεύει μια απλή ανθρώπινη μορφή.


Ο Κολοσσός της Ρόδου έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα αναγνωρισμένο σύμβολο, διαχρονικό, από όλη την Ανθρωπότητα. Είναι ένα άγαλμα ελευθερίας πριν καν γεννηθεί αυτή η ιδέα στο μυαλό του Γάλλου γλύπτη Bartholdi.


Είναι ένα σύμβολο που δείχνει ότι η ελευθερία προέρχεται από την αντίσταση και αυτή από τη γνώση, γιατί οι Ρόδιοι κράτησαν τη θέση τους δίχως να υποκύψουν στην πολιορκία μέσω των τειχών της πόλης.


Αυτό το σύμβολο δεν είναι μόνο σύμβολο ειρήνης αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επισημαίνει την αξία της γνώσης, της αντίστασης, της ελευθερίας. 

Με άλλα λόγια αντιπροσωπεύει μια μορφή Homo Universalis που αποτελεί Humanitatis Opus, δηλαδή έργο της Ανθρωπότητας που με την καινοτομία και την αισθητική του κατάφερε να αποκαλεστεί θαύμα αφού κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει αυτό το επίτευγμα που υλοποιεί αυτήν την υπέρβαση. Αυτό είναι για μας, ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα δώρο του Ελληνισμού στην Ανθρωπότητα.
Κολοσσιαίο Έργο μπορείς να δεις
μέσα στο βλέμμα του οραματιστή
που συναντά τον αδιανόητο ουτοπιστή
όταν η συγκίνηση αντικαθιστά την αγωνία
μετά την κατανόηση της επινόησης
του στρατηγήματος για την υλοποίηση
του εγχειρήματος κι η συνανθρωπιά
βρέχει τα μάτια γιατί τώρα
ξέρει κι αυτός ότι όλα τα χρόνια
που πέρασαν ήταν για να γίνει
η συνάντηση με την Ανθρωπότητα.13503) Ο Κολοσσός της Ρόδου. Perfection 14 8 9/2013. Bg. Родоският Колос. De. Der Koloss von Rhodos. En. The Colossus of Rhodes. Es. El Coloso de Rodas.
13504) Κολοσσιαίο Έργο. (ποίημα). Perfection 14 8 9/2013. En. Colossal Work. (poem).