16 Φεβ 2013

Ν. Λυγερός: Ο Καραγκιόζης Το παλληκάρι της σκιάς με το μακρύ το χέρι (Βίντεο: ο Ευγένιος Σπαθάρης παρουσιάζει το θέατρο σκιών)


Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ο Καραγκιόζης - Ν. Λυγερός 

Απλό χαρτί σ’ ένα κουτί
του χρώματος μουντζούρα
μικρό κορμί δίχως ψυχή,
πολύτιμη φιγούρα.

Όταν του έρθει ο σεβντάς
πεθαίνει ο γκιαούρης,
τότε γεμίζει ο ντουνιάς
και βγαίνει ο καμπούρης.

Το παλληκάρι της σκιάς
με το μακρύ το χέρι
ανάβει το φως της καρδιάς,
αθάνατο ξεφτέρι.
Είναι ο μύθος του φτωχού,
του λόγου παραστάσεις,
κι έγινε θρύλος του λαού,
του γέλιου αντιστάσεις.

Από την ποιητική Συλλογή ΠΗΓΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ - Ν. Λυγερός 
και από
Ν. Λυγερός: Η Αντίσταση της Τέχνης... Ο Καραγκιόζης (Βίντεο: Αφιέρωμα στον Καραγκιόζη του Σπαθάρη)

Σοφία Ντρέκου / Νίκος Λυγερός Λόγοι

Βίντεο: Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ευγένιο Σπαθάρη και τον Καραγκιόζη του. Το βίντεο αυτό παρουσιάστηκε στην θεατρική παράσταση του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς «Καραγκιόζης: Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου», τον Ιούνιο του 2012. Σημ.: Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video. 
Ένα αφιέρωμα στα παιδιά που θέλουν να γίνουν νέοι Καραγκιοζοπαίκτες και σε όσους ξεχάσαν αυτά που έπρεπε να θυμούνται. Παρακολουθείστε ένα σπάνιο ντοκουμέντο που θα σας συγκινήσει. Πρόκειται για μια βιντεοκασέτα που κυκλοφόρησε μαζί με ένα πακέτο χαρτοκοπτικής το 1997 με τίτλο "Φτιάξε μόνος σου τον Καραγκιόζη του Ευγένιου Σπαθάρη" που περιλάμβανε ένα σετ από χάρτινες φιγούρες του Ευγένιου Σπαθάρη κι ένα συναρμολογούμενο μπερντέ. Ο μεγάλος και αξέχαστος Έλληνας Καραγκιοζοπαίκτης μιλά μέσα από το Σπαθάρειο μουσείο σχετικά με τη ζωή του και το πως γνώρισε κι αγάπησε το θέατρο σκιών. Στη συνέχεια παροτρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν το Καραγκιόζη και τη τέχνη του θεάτρου σκιών κι έπειτα παίζει μια παράσταση που παρουσιάζει όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες του θιάσου.