50 Απαντήσεις στο Π και Φ του Ν. Λυγερού [Συνέντευξη: Ανθρωπότητα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους]

Ανθρωπότητα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Ενότητες:
  • 50 απαντήσεις στο Π και Φ 
  • Ένας από τους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους του πλανήτη 
  • Ποιός είναι; 
  • Η ανθρωπότητα και ο χρόνος 
  • Ο αλτρουισμός και ο Προμηθέας 
  • Η Κύπρος και ο ελληνισμός 
  • Το ταλέντο, η ουτοπία, το μέλλον και την πολιτική
  • Βίντεο/Διάλεξη «Ανθρωπότητα: διαβάζουμε τους νεκρούς, γράφουμε για τους αγέννητους».
50 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Π ΚΑΙ Φ

1. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;
Δεν είχα.
2. Μια συγκεκριμένη εικόνα που αναπολείτε;
Μνήμη μέλλοντος
3. Είχατε αγαπημένη συνήθεια;
Καμία συνήθεια. Σκοτώνει τη σκέψη.
4. Κάποιο αγαπημένο παραμύθι ή ιστορία;
Την ουσία της ιστορίας.
5. Πώς θυμάστε το σπίτι σας;
Κοντά στη γη.
6. Ποιες ήταν οι παράμετροι της παιδείας στο σπίτι σας;
Μόνον άγνωστοι.
7. Θα ήθελα να μου αναφέρετε κάποια στιγμιότυπα από τα σχολικά σας χρόνια…
Όταν θα τα αποκτήσω.
8. Οι φίλοι και οι δραστηριότητες σας κατά την εφηβεία;
Μόνο οι θεμελιακοί και η εξέλιξη της ανθρωπότητας.
9. Ποια ήταν τα ακούσματά σας;
Κλασικά.
10. Σε ποια μαθήματα είχατε ιδιαίτερη αδυναμία;
Σε όλα.
11. Ως μαθητής, πώς «επιβιώνατε» ανάμεσα σε άλλους μαθητές;
Δεν ήμουν ποτέ μαθητής.
12. Τι διαβάζατε που σας έκανε εντύπωση;
Το έργο του Αϊνστάιν.
13. Αισθανόσασταν ως έφηβος εκτός τόπου και χρόνου;
Πάντα ήμουν με το χρόνο.
14. Πού ζείτε σήμερα;
Αλλού.
15. Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;
Δεν έχω καθημερινότητα.
16. Τι βιβλίο διαβάζετε αυτή τη στιγμή;
Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη.
17. Ποιων ανθρώπων η σκέψη σάς δημιούργησε συνθήκες να πάτε πάρα κάτω;
Των δασκάλων της ανθρωπότητας.
18. Ποιους θαυμάζετε;
Αυτούς.
19. Τι θεωρείτε ηρωικό;
Το έργο ενάντια στη βαρβαρότητα.
20. Ποιοι άνθρωποι σας ελκύουν;
Οι ήρωες.
21. Ποια χώρα βρίσκετε γοητευτική και ικανοποιητική να ζείτε, γιατί;
Την πατρίδα μου.
22. Τι σας κάνει να πονάτε;
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
23. Κλαίτε ποτέ;
Κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
24. Τι σας συγκινεί;
Αυτό που έχει ανάγκη.
25. Έχετε πάθη; Ποια είναι αυτά;
Τα πάθη του φωτός.
26. Πώς αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος είναι ευφυής;
Με τη συνεννόηση.
27. Τι απολαμβάνετε να κάνετε για τις αισθήσεις ή το πνεύμα σας;
Το έργο.
28. Έχετε στην κατοχή σας αποκτήματα; Ποια είναι η περιουσία σας;
Δεν είμαι της κατοχής.
29. Έχετε ανασφάλειες; Ποιες είναι αυτές;
Όχι, μόνο σκέψεις.
30. Έχετε φίλους; Πώς είναι αυτοί;
Οι δάσκαλοι και οι μαθητές.
31. Τι αγαπάτε στη φύση;
Τη φύση.
32. Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;
Δικαιοσύνη.
33. Τι πιστεύετε σχετικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος;
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με την ΑΟΖ.
34. Ρατσισμός, εθνικισμός… Ποια είναι η γνώμη σας;
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
35. Τι δεν ανέχεστε στους άλλους;
Τη βαρβαρότητα.
36. Σε ποια γλώσσα συνεννοείστε καλύτερα;
Σκέψη.
37. Τι φοβάστε;
Είμαι ελεύθερος.
38. Ο θάνατος για σας είναι…
Η αρχή. Το πνεύμα είναι αθάνατο.
39. Η αγάπη τι είναι;
Δίχως εκπτώσεις.
40. Πώς αντιδράτε όταν σας αδικούν;
Εξαρτάται από το πλαίσιο. Εάν έχει επιπτώσεις την αντιμετωπίζω με τη γνώση.
41. Τι σας ανακουφίζει;
Τίποτε. Ζω με το βάρος. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε ευθύνη.
42. Τι είναι το πνεύμα;
Ουσία. Η σκέψη της ανθρωπότητας.
43. Ποιον από τους φιλοσόφους θα θέλατε να είχατε συναντήσει;
Τον Σωκράτη. Επέλεξε το θάνατο όπως και ο Χριστός.
44. Πώς θα θέλατε να γεράσετε;
Είμαι ήδη γέρος.
45. Αγαπημένος καλλιτέχνης;
Ντα βίντσι, Βαν Γκογκ, Ελ Γκρέκο και Πικασό.
46. Μότο σας είναι…
Ο χρόνος είναι μαζί μας.
47. Ελευθερία είναι…
Η επιλογή του κόστους.
48. Τι σας εξοργίζει;
Οι γενοκτονίες.
49. Για το άγνωστο…
Είναι ένα πλαίσιο ανακάλυψης.
50. Έχετε σταυρό;
Ναι, της ανθρωπότητας.

50 απαντήσεις στο Π και Φ

Ένας από τους 50 πιο έξυπνους ανθρώπους του πλανήτη, συνομιλεί μαζί μας και χωρίς καμία έπαρση, αντίθετα με απλότητα και ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια δίνει 50 αναπάντεχες απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις μας. Το 1998 ανακάλυψε τους 10 πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο, ενώ το 2010 βρήκε την 6η λύση της εξίσωσης του Ramanujan. Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 13.000 κείμενα που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, διοίκησης και οικονομίας. Έχει ως μοντέλα ζωής τον Προμηθέα και τον Αρχιμήδη, είναι ένας πολυεπιστήμονας στην πραγματικότητα, που παραμένει ακτήμων. Δεν θέλει να έχει τίποτε, δεν φοβάται κάτι, δεν αισθάνεται ανασφαλής για να είναι ελεύθερος, όπως μου λέει. Συμπεριφέρεται με απλότητα και ανταποκρίνεται με ευκολία και στις πιο απλές ρωτήσεις που του θέτω, για να τον γνωρίσω καλύτερα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ψάχνοντας σε άρθρα του ή παλαιότερες συνεντεύξεις που έδωσε, προσπαθώ να δώσω ένα πλαίσιο στη σκέψη του, ώστε να αποκωδικοποιηθεί η μαθηματική ακρίβεια των απαντήσεών του.

Το επίσημο βιογραφικό του: «Στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής και τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS)».

Ξέρω ότι γεννήθηκε στο Βόλο, ότι ο παππούς του Νίκος είναι ο άνθρωπος που είχε μάλλον ένα παρόμοιο δίκτυ νοημοσύνης, τουλάχιστον κάπως έτσι τον θυμάται ο ίδιος, και σε ερώτησή μου εάν ζει στη Γαλλία, όπως είναι γνωστό, μου απαντά ότι ζει στην Ελλάδα αλλά κατοικεί στη Γαλλία: «Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα -γράφει κάπου- την αντιλαμβανόμαστε, όπως νομίζουμε εμείς πως είναι». (σημ.: Βιογραφικό του βλ. εδώ)

50 Απαντήσεις του Ν. Λυγερού στο Π και Φ [Συνέντευξη: Ανθρωπότητα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους]

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Δίχως άλλο ο ίδιος βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα με έναν διαφορετικό, ίσως πιο πλήρη από το δικό μου ή το δικό σας, τρόπο:
«Για μένα οι δύο βασικοί πυλώνες είναι η ανθρωπότητα και ο χρόνος. Είναι δύσκολο όμως να ανήκουμε και στα δύο. Το άτομο γεννιέται μέσα σε μια κοινωνία και μετά προσπαθεί να κάνει την υπέρβαση, να γίνει άνθρωπος για να ανήκει στην ανθρωπότητα. Να αφήσει δηλαδή ένα ίχνος, να προσφέρει μια σκυτάλη στους επόμενους. Ανθρωπότητα για μένα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους…».

Όσον αφορά τον άλλο σημαντικό πυλώνα, το χρόνο; «Ο χρόνος είναι μαζί μας, το θέμα είναι αν εμείς είμαστε με το χρόνο. Μια κοινωνία προσπαθώντας να είναι αθάνατη, γιατί δεν θέλει να πεθαίνει, ακυρώνει το χρόνο, δημιουργεί ένα παρόν το οποίο αναπαράγει. Έτσι η κοινωνία γίνεται σιγά-σιγά συντηρητική… Όταν μπαίνει η νοημοσύνη μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανατρέπει την ισχύ του παρόντος και εμφανίζεται ότι μέσα στο παρελθόν υπάρχει μέλλον, το οποίο καθορίζει την πορεία…»

Ο ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Άλλη σημαντική έννοια για εκείνον;
«Μετά την ανθρωπότητα και το χρόνο, είναι ο αλτρουισμός. Η ικανότητα να νιώθεις τον συνάνθρωπό σου χωρίς να σου το λέει, χωρίς να ζητάει βοήθεια, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πονάει και έχει ανάγκη, να του δίνεις όσο και ό,τι μπορείς. Ο Προμηθέας, αυτός ο “μετασχηματιστής” που κλέβει φωτιά για να δώσει φως στην ανθρωπότητα, αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο του αλτρουισμού, μέσω της νοημοσύνης του, καθώς δεν είναι η ανθρωπότητα που ζητάει από τον Προμηθέα το φως, αλλά είναι αυτός που της το προσφέρει, παρά το γεγονός ότι ξέρει ότι γι’ αυτόν θα είναι μια θυσία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνισμού είναι η θυσία και η αντίσταση. Όταν θέλουμε η αντίσταση και η θυσία να έχουν απόδοση, τότε μπαίνει η στρατηγική».

Σχετικά με τα πρότυπά του: «Τo πρότυπό μου είναι ο Προμηθέας. Τώρα θα μου πείτε ότι ο Προμηθέας δεν υπήρχε, ότι ήταν μύθος, αλλά για μένα ο μύθος είναι η ουσία της ιστορίας. Για μένα, στο επίπεδο της νοητικής ικανότητας, είναι ο Προμηθέας στην κορυφή, λίγο πιο κάτω ο Οδυσσέας και πιο κάτω ο Αχιλλέας. Ο Αχιλλέας ήταν ένας προικισμένος πολεμιστής, ο Οδυσσέας μια μεγαλοφυΐα και ο Προμηθέας μια ιδιοφυΐα. Η μεγαλοφυΐα είναι σε έναν τομέα, η ιδιοφυΐα σε όλους.

50 Απαντήσεις του Ν. Λυγερού στο Π και Φ [Συνέντευξη: Ανθρωπότητα είναι όταν διαβάζεις τους νεκρούς και γράφεις για τους αγέννητους]

Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Για την Κύπρο… «Στο πλαίσιο του ελληνισμού η αλήθεια είναι αυτή, την αγαπώ την Κύπρο»

Για τα κατεχόμενα: «Όταν βλέπεις από κοντά τα κατεχόμενα, μπορείς να δεις ότι η φύση έχει ένα αναμφισβήτητο ελληνικό χαρακτήρα, που είναι ικανός να βάλλει σε παρένθεση όλη την κατοχή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ο ελληνισμός έβαλε σε μία παρένθεση 400 χρόνια τουρκοκρατίας. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ με τη βαρβαρότητα. Όταν ξέρεις τι έκαναν οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα του ’55 - ’59, πώς να στέκεσαι μέσα στην απραξία ακόμα και για κοινωνικούς λόγους;».

Για τον ελληνισμό: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το ρόλο του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Δεν είναι το πρέπον να περιμένουμε, αλλιώς θα ξεχάσουμε τα πάντα. Δεν θέλουμε μόνο αναμνήσεις του παρελθόντος αλλά και μνήμες του μέλλοντος, ικανές να διαμορφώσουν τα δεδομένα δίχως φοβίες και συμβιβασμούς. Οι γνώσεις είναι αυτές που μας ενισχύουν γι’ αυτό και με την εξερεύνηση των περιοχών που οι παλιότεροι δεν έβλεπαν πια, μπορούμε να εφοδιάσουμε πια το στοχασμό με χειροπιαστά δεδομένα που μας κάνουν πιο δυνατούς απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα και το ραγιαδισμό. Ως Έλληνες πρέπει να δείξουμε το παράδειγμα της αντίστασης κι ως χριστιανοί δεν πρέπει να υποκύψουμε. Μαζί είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε το μέλλον, γι’ αυτό το λόγο ο ελληνισμός είναι δώρο για την ανθρωπότητα. Μόνο η γενναιοδωρία μας θα μας σώσει από τη μιζέρια.

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ, Η ΟΥΤΟΠΙΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το ταλέντο: «Η αλήθεια είναι ότι εντοπίζουμε πιο εύκολα ένα ταλέντο, παρά έναν προικισμένο άνθρωπο που έχει πιο σφαιρική νοημοσύνη. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν μια ιδιοφυία, καθώς ξεκίνησε με κοσμήματα, ήταν βιρτουόζος στο λαούτο, ζωγράφος, ασχολήθηκε με γλυπτική, με ανατομία, με φυσική, με μαθηματικά… Δεν ήταν απλά ένα ταλέντο, ήταν ένας εξαιρετικά προικισμένος άνθρωπος. Οι άνθρωποι που ανέφερα παραπάνω υπήρξαν πρωταθλητές στο δέκαθλο, όχι σε ένα μόνο άθλημα…»

Για την ουτοπία: «Η ουτοπία παράγει πραγματικότητα. Πρώτα βάζω την πραγματικότητα, πιο πάνω είναι η πράξη, πιο πάνω το όραμα, πιο πάνω η ουτοπία και ακόμα πιο πάνω το αδιανόητο. Πολλοί από αυτούς στους οποίους αναφέρθηκα παραπάνω κατάφεραν να περάσουν σε πρώτη φάση από το αδιανόητο στην ουτοπία. Το αδιανόητο είναι αυτό που δεν μπορείς να το σκεφτείς καν, που κανείς δεν το έχει σκεφτεί.

Για το μέλλον της ανθρωπότητας: «Η νοημοσύνη είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Χωρίς νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει ιδανική Πολιτεία».

Για την πολιτική ζωή: «Εγώ είμαι της Αντιγόνης και του Κρέοντα, δεν ασχολούμαι με τις κυβερνήσεις, ασχολούμαι με το λαό. Πρέπει να έχουμε συμπόνια προς το λαό μας, γιατί το αξίζει»! 

Συνέντευξη στην Ελίτα Μιχαηλίδου
που δημοσίευσε "ο Φιλελεύθερος"
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά,
Περιοδικό Life, 22/09/2013. Τεύχος 59
Φώτο: www.lygeros.org/Interviews/20130922
Επιμέλεια: Σοφία Ντρέκου - Νίκος Λυγερός Λόγοι

Τελευταία ενημέρωση και έλεγχος συνδέσμων:
28 Απριλίου 2018 στις 09:38
1η δημοσίευση 9 Οκτ 2013


Δείτε ακόμη:

• Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ανθρωπότητα: διαβάζουμε τους νεκρούς, γράφουμε για τους αγέννητους". 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας. Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, ώρα: 19.00.- Αφίσα